V-та конференция на министрите на труда и заетостта
по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC)
 3-4 декември 2015, София

 
BG EN
Facebook Twitter YouTube
 

Социалнa закрила за борба със стреса и депресията

Психотерапия за борба със стреса и депресията

Често срещани, както в България, така и по света са проблемите на служители в редица фирми и предприятия свързани с депресия, фобии, паник атаки, мигрена и други душевни състояния, дължащи се в голямата си част на стрес свързан със задълженията им на работното място.

Подобни състояния и проблеми често се неглижират, което може да доведе до сериозни и дълготрайни негативни последствия за служителите на редици фирми, както от лично естество, така и в служебен аспект, защото психотерапевтичните проблеми няма как да не се отразят на личната трудоспособност.

Без адекватно лечение и терапията на тези състояния, проблемите произтичащи от тях могат да доведат до изключително сериозни и дълготрайни проблеми от различно естество като например: обсесивно компулсивно разстройство, паническото разстройство, перманентна депресия и мигрена.

Прекомерният стрес на работното място е характерен не само сред редовите служителите на фирми и институции, но и при собствениците на бизнеси и мениджъри на високи позиции. Основна причина е честата и прекомерна анагажираност, както и липсата на свободно време.

За борбата със стреса и депресията е препоръчителна редовна и превантивна конуслтация със специалисти в областта на психотерапията. Съществуват различни съвременни похвати за групова и индивидуална терапия, медитация и хипнотерапия водещи до изключително успешни резултати свързани с психологични проблеми породени от лично и професионално естество.

Професионалният психотерапевт може да окаже адекватна помощ, както при състояния свързани с мигрена, стрес, депресия и паник атаки, така и при изживян посттравматичен стрес свързан с конкретен проблем.

Основен похват в тази насока от специалистите често е хипнотерапията, хипнозата и трансперсоналната психотерапия. Това са едни от най-адекватните методи използвани в психотерапията, защото водят до приятно релаксиращо изживяване за отделния човек.

Разговорите с психотерапевт могат да доведат до трайна промяна в съзнанието и живота на отделните пациенти спомагайки до голяма степен личностното им развитие.

Медитацията е свързана с усъвършенствани техники за дишане, които могат да спомогнат процеса и лечението дори на зависимости като: тютюнопушене, безсъние (инсомния), страх от публични изяви, страх от летене със самолет и други.

Психотерапията и разговорите със специалист са препоръчителни за всички нива служители и собственици на фирми, защото водят до повишаване на трудоспособността и са превантивен метод за справяне с „burn out“ синдрома.

Допълнителна информация и конуслтация с писхотерапевт – InSighting.eu

THE OFFICIAL INFORMATION PLATFORM OF THE ASIA-EUROPE MEETING (ASEM)

Министерство на труда и социалната политика
 
Европейска комисия
 
ASEM InfoBoard