V-та конференция на министрите на труда и заетостта
по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC)
 3-4 декември 2015, София

 
BG EN
Facebook Twitter YouTube
 

Струва ли си да си купите телефон втора ръка

Струва ли си да си купите телефон втора ръка

Цените на телефоните и смартфоните от по-висок клас продължават стремглаво да се вдигат с всяка изминала година и за много хора купуването на телефони втора ръка е единственото разумно решение. Пазаруването телефони втора ръка може да ви спести много пари и този факт е безспорен, но това не винаги е най-добрия и евтин вариант - трябва да вземете предвид няколко неща преди да пристъпите към купуването - като например произхода на телефона, в какво състояние го купувате, батерията му, дали има пукнатини и драскотини и на какво се дължат и има ли гаранция, разбира се.

С телефони втора ръка можете да спестите много пари

Аналогично на ситуацията с автомобилите втора употреба, стойността и на телефоните намалява след като сте ги закупили и то бързо, докато не достигнат до много малка част от първоначалната им цена като нови. Може би не можете да си позволите да си закупите най-новия модел iPhone, но за сметка на това един двегодишен iPhone втора ръка може да прави повечето от нещата, които може новия и струва няколкостотин лева по-малко. Тези спестявания стават още по-съществени, когато пазарувате телефон втора употреба с Android - например Samsung Galaxy S21 е почти идентичен със своя наследник Galaxy S22, но цената му е двойна.

Хубаво е да сте наясно, че старите телефони втора ръка от по-висок клас се отличават с много по-добро качество на изработката и дори по-добри камери, отколкото най-евтините нови модели телефони. А за тези, които не им харесва да си прахосват парите, купуването на телефони втора ръка може сериозно да намали вредното въздействие и върху околната среда. Производството на нови телефони изисква значително количество ресурси, но вие можете да не купувате нови телефони, а просто да удължите живота на старите.

Купуването на телефони втора употреба носи малки рискове

За съжаление, всички продукти втора ръка крият малки рискове - може един телефон втора ръка да ви изглежда страхотно на външен вид, но няма как да знаете какво му се е случвало преди да го вземете и може да не можете да получите парите си обратно, ако не работи - затова ви е нужна гаранция. Например може екрана на телефона да е сменен и той да изглежда и да работи добре, но водонепропускливото уплътнение между дисплея и корпуса му вече е компрометирано. За да се чувствате сигурни е добре да купувате от проверени магазини за телефони, които имат сервиз и гаранция, на която да разчитате.

Батериите също са важна част, на която да обърнете внимание при покупка на телефони втора ръка - дори и най-внимателния човек на света ще амортизира батерията на телефона си - ако телефонът е ползван много, батерията му е много вероятно да не издържи дори и един ден. Намирането на магазин за телефони, който предлага достатъчна гаранция, безплатно връщане или възстановяване на парите, ще ви е от полза винаги.

Кога е добре да си купите телефон втора ръка

Пазаруването на телефон втора ръка обикновено е добра идея, тъй като не само че ще ви спести не малко пари, но и ако сте с ограничен бюджет, то телефон от по-висок клас, който е на няколко години, може да ви даде едно по-добро изживяване в сравнение с нов телефон от нисък клас. Всички купувачи трябва да търсят достатъчна гаранция или гаранция за връщане на парите, затова трябва да намерите сериозен и с добри отзиви магазин за компютри, лаптопи и телефони втора ръка, който да ви предложи всичко необходимо.

THE OFFICIAL INFORMATION PLATFORM OF THE ASIA-EUROPE MEETING (ASEM)

Министерство на труда и социалната политика
 
Европейска комисия
 
ASEM InfoBoard