V-та конференция на министрите на труда и заетостта
по линия на Евро-Азиатския диалог (ASEM-LEMC)
 3-4 декември 2015, София

 
BG EN
Facebook Twitter YouTube
 

Поддържайте гумите си правилно напомпани тази зима

Поддържайте гумите си правилно напомпани тази зима

С настъпване на по-ниски температури през есенния и зимния сезон можете сами да забележите някоя и друга предупредителна лампичка на таблото на колата ви. Факт е, че има много такива лампички, на които трябва да обърнете внимание, но има една, която обикновено се явява точно по това време на годината. Тя е там, за да ви предупреди за следенето на налягането в гумите (TPMS). Тази година отново има опасност налягането да спадне когато температурите се понижат и сложите нови гуми, затова не забравяйте всеки път при смяна да проверявате налягането.

Ако не се обърне внимание на време, ниското налягане в зимните гуми може да бъде изключително опасно, дори смъртоносно.

Ниско налягане в зимните гуми може да причини следните проблеми:

  • Намалено управление и контрол над автомобила. Недостатъчно напомпаните или спаднали зимни гуми могат да причинят недобро и неочаквано завиване и дори изключително опасно спиране в комбинация с минимално сцепление.
  • Намален разход на гориво. Разходът на дизел, бензин или газ наистина намалява през зимните месеци, но недостатъчно напомпаните или спаднали зимни гуми могат да повишат съпротивлението, което да намали драстично разхода ви на гориво. И въпреки, че това може да ви се стори чудесно, най-добре е да проверите веднага налягането в гумите на колата си с оглед на безопасността на всички.
  • По-малък живот на гумите. Ходенето в сервиза за излишни ремонти не е никак забавно, но трябва да знаете, че ниското налягане в зимните гуми може да причини внезапно изпускане на въздух, което може да бъде плашещо, особено ако сте на магистралата с много висока скорост. Това води до изключително неприятно и опасно неравномерно износване на четирите гуми, което води до нуждата от смяна.
  • Компрометирана цялост на гумите. Карането с недобре напомпани зимни гуми може да създаде предпоставки за внезапно спукване. Ако шофирате там където има сериозен снеговалеж през зимата, то сте наясно, че дупките са сериозен проблем. Попадането в дупка особено с по-голяма скорост е плашещо и много опасно поради възможността от спукване на някоя от гумите.

Съвети за подготовка и справяне с ниско налягане в зимните гуми:

  • Ако шофирате и лампата за налягане в гумите светне - отбийте веднага. Ако лампата за налягане ви светне по време на шофиране, отбийте при първа възможност, но плавно, а не внезапно. Това може да е знак, че има по-голям проблем дори спукана зимна гума.
  • Проверявайте препоръчителното налягане за зимни гуми именно на вашия автомобил. Автомобилите, които са по-нови, по-иновативни и технологично напреднали, могат да ви дават информация за налягането на всяка една отделна гума във всеки момент. Това е изключително полезно, но в случай че колата ви не ви разполага с подобен индикатор за следене, трябва да намерите тази информация.
  • Дръжте манометър под ръка в колата си. Манометрите са измервателни уреди за мерене на налягане в гумите и са широко разпространени и лесно за употреба. Най-добре е да имате един в колата си по всяко време на годината.
  • Тренирайте проверката и напомпването на гумите. Ако никога не сте си проверявали гумите, пробвайте в гаража например. Свалянето на вентила е лесна работа, но монтирането на манометъра може малко да ви затрудни. Ако не натиснете плътно, то въздухът ще излезе намалявайкиоще повече налягането в зимните гуми.

Най-добре е да проверявате и летните и зимните гуми по-редовно и не бива да разчитате само на проверките в сервиза при смяната на гуми или при ротацията на някои от гумите, защото със сигурност така подлагате себе си и всички по пътищата на риск. Знаем, че имате много други задачи и задължения и винаги бързате за някъде, но налягането в зимните гуми не е за пренебрегване, защото може да бъде много опасно.

THE OFFICIAL INFORMATION PLATFORM OF THE ASIA-EUROPE MEETING (ASEM)

Министерство на труда и социалната политика
 
Европейска комисия
 
ASEM InfoBoard